Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Zoals al eerder vermeld is vegetarisch eten voor iedereen verschillend. Vandaar dat het voor veel mensen onduidelijk is wat vegetarisme nou eigenlijk is.
Waar het om gaat is dat jij je er lekker bij voelt. Wat een ander ervan vindt is niet belangrijk. Zo eet ik geen producten waarvoor dieren zijn geslacht. Ik eet wel kaas en eieren, maar geen gelatine, of worchester saus. Ik eet in principe meestal biologische kaas, want kaas is niet vegetarsich. Ik draag wel schoenen waarin leer is verwerkt, maar eet ze niet :-).
Ik eet niets wat ouders gehad heeft zeg ik als men mij vraagt wat ik wel en niet eet.

Je kunt het maken zoals je zelf wilt.
Vind je dat je niets kunt eten waarin ook maar iets van dieren verwerkt is, dan moet je dat zeker doen zodra je je daarbij prettig voelt, overigens val je dan onder de categorie veganist.
Overigens is vegetarier niet overal hetzelfde vanwege de vele vormen die er zijn.
En zo zijn de opvattingen in de verschillende landen ook anders.
Zo was ik een aantal jaren geleden in Jordanie waar we in een "restaurant" midden in de woestijn wat gingen eten. Aangezien ik mijn Arabisch woordenboek net niet bij me had moesten we ons verstaanbaar proberen te maken in het Engels. De vriendelijke man begon "in zijn beste Engels" direct het hele assortiment op te noemen.

Hello, what do you want for eat?
We have sashlick, we have shoarma, we have kebab!

Dus ik vertelde de man: ehh, sorry but I am a vegetarian waarop de man zei:
No problem we have chicken.
Toen ik uitlegde dat ik geen vlees en vis at werd ik de keuken ingenomen en kon ik zelf aanwijzen wat ik wilde eten. Overigens was er geen vis assortiment, niet vreemd midden in de Jordaanse woestijn.

Als je zeker wilt zijn dat je precies dat eet wat je wilt eten, bijvoorbeeld een strikt veganistische maatijd, dan kan dat in de praktijk nog wel eens problemen opleveren. Veel mensen weten (helaas) niet meer wat ze te eten geven. Bij de Chinees kan het zo zijn dat ze bij de meese gerechten een saus voegen die gemaakt is van oesters. Voor hun is het gewoon "saus" en weten ze niet eens dat het oestersaus is, maar jij krijgt het voorgeschoteld.
Ook kan het zijn dat je vraagt om een vegetarisch gerecht, maar dat er toch vis in zit.
Of als je voor de zekerheid vraagt of er geen vis in een gerecht zit zeggen ze, nee hoor een klein beetje maar.

Als je dus strikt bent, zul je moeten opletten wat je opgedient krijgt.

Vegetarisme.nl, Powered by Nextplore...